De Kuvasz


Oorsprong

Over de oorsprong van de Kuvasz is nog veel onduidelijk. Als land van oorsprong geldt Hongarije maar volgens deskundige ligt dit nog verder terug in de tijd.

De kuvasz werd eerst gebruikt door de adel. Koning Mátyás Hunyadi vertrouwde de Kuvasz meer dan zijn ridders. Pas eeuwen later werd de kuvasz gebruikt door boeren. Zij zetten de honden in om de schapen en het vee te bewaken tegen de wolven en beren. Ook tegenwoordig word de kuvasz nog steeds gebruikt als kbh.

Kenmerken

De Kuvasz is een hongaarse herdershond maar valt onder de berghonden.

Het is een grote hond die zowel adel als kracht uitstraalt. De kuvasz is wat langer dat dat ze hoog is. De honden hebben een diepe borst en een iets wat hellend kruis. Het gewicht van de kuvasz is bij de teef 37-50 kilo en bij de reu 48-62 kilo. De schofthoogte van de teef is 66-70 cm en van de reu 71-76 cm .

De kuvasz heeft een ivoor witte vacht die gewerveld, gekruld of sluik kan zijn. Aan de vacht zelf hoef je maar weinig toe doen. Wel kan ik je aanraden om in de ruiperiode de hond wat extra te borstelen.

De honden hebben veel pigment. De ogen , neus en lippen wil je zo donker mogelijk hebben. Sommige honden hebben ook donkere nagels en ook de gehemelte en tong kunnen pigment vlekken hebben. De huid van de kuvasz is ook donker.

Karakter

De kuvasz is een zelfstandig, moedig , trouwe en waakse hond. Ze zullen het altijd laten weten wanneer er vreemden op uw terrein zijn zonder nodeloos agressief te zijn. Doordat de honden zelfstandig en waaks zijn moet u zich wel goed bedenken of dit een hond is die bij u past. De Kuvasz is erg hard voor zichzelf en dus zult u uw hond goed moeten kennen om te weten of er wat mis is. Trainingen en commando’s kunnen goed met de honden zolang ze er zelf maar plezier in hebben. De Kuvasz zal namelijk altijd eerst nadenken of ze het wel willen maar nogmaals zolang de hond en baas plezier hebben in de trainingen kan ook de Kuvasz prima loswerken tijdens bijv. gehoorzaamheid trainingen en behendigheidstrainingen. Het is daarom ook erg belangrijk dat in de eerste weken dat de kuvasz bij u is u veel aan het socialiseren werkt om zo’n fijn mogelijke hond te krijgen. De kuvasz heeft een rechtvaardige, evenwichtige en consequente(maar zeker niet harde) baas nodig. De kuvasz kan mits goed gesocialiseerd ook met kinderen en zal veel toelaten maar zal ze ook altijd beschermen hier moet u wel rekening mee houden. Bent u opzoek naar een makkelijke en slaafs-gehoorzame hond dan is de Kuvasz wellicht niet iets voor u. Ook wanneer u een ‘open huis’ heeft past dit ras misschien niet zo goed.

De Kuvasz is een sociale hond en kan dus ook met andere honden en dieren. Wel zal de Kuvasz vaak de boventoon willen voeren. Vaak stralen ze dit al uit waardoor er geen confrontaties komen. Mocht dit wel gebeuren gaat dit vaak gepaard met wat grommen.

Verzorging

De Kuvasz heeft een zelfreinigende vacht die dus nooit gewassen hoeft te worden. De honden verharen wel veel in de ruiperiodes waardoor een extra borstelbeurt geen overbodige luxe is ( leer ze dit al als pup). De vacht moet absoluut niet geschoren worden.

Gezondheid

Doordat de Kuvasz geen groot en bekend ras is is de Kuvasz niet doorgefokt waardoor er maar weinig gezondheidsproblemen zijn. Om problemen waar veel grote rassen mee te maken hebben te voorkomen worden er veel testen gedaan. Zo worden ze getest op de oogziekte PRA en HD. Let op! dit word gedaan door erkende fokkers. Koop daarom ook nooit uw pup bij een broodfokker. De Kuvasz word gemiddeld zo’n 11 jaar maar ouder is ook zeker mogelijk!

Kortom de Kuvasz is een fijne maar waakse huishond die prima met kinderen en andere dieren kan mits gesocialiseerd.

%d bloggers liken dit: